Cui nu ii plac burgerii? Chifla pufoasa, chiftea de carne frageda si zemoasa si topping-uri cu diverse texturi si arome, care mai de care mai ingenioase. Nu prea ai cum sa nu-i iubesti, mai ales ca s-au inventat atatea variante pentru toate gusturile, chiar si unele vegetariene.
Recunosc, mie imi place cel mai mult varianta clasica, din carne de vita si cu topping-uri simple: rosii, castraveti, ketchup si maioneza si neaparat branza. Pentru mine un burger fara branza nu e burger, deci pot spune ca eu sunt fan cheeseburger :). Pentru aceasta reteta am folosit felii de branza topita cu Cedar de la Hochland, care “imbraca” numai bine carnea cand se topeste.
Maioneza pe care am folosit-o este una facuta in casa, in care am adaugat paprika afumata si putin usturoi, pentru o aroma deosebita. Am mai marinat o ceapa rosie in otet, am prajit niste bacon si am obtinut niste burgeri de casa deliciosi. Nu puteau sa lipseasca de langa ei cartofii prajiti la cuptor, pe care ii fac mereu pentru burgeri.
Revelatia a fost ceapa marinata, care are un gust mult mai “bland” decat ceapa cruda si merge la fix in burger. Am preluat ideea de la Jamie Oliver si oricat de simpla ar parea, mi se pare o idee geniala.
- 500 gr carne tocata de vita (manzat)
- o lingura de sos Worcestershire
- o lingurita de mustar
- sare
- piper
- 4 chifle pentru burgeri
- doua oua
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- cativa stropi de zeama de lamaie
- un catel de usturoi
- ½ lingurita de paprika afumata
- sare
- 4 felii de branza topida cu Cedar Hochland
- 4 felii de bacon
- o ceapa rosie
- o lingura de otet
- o rosie
- 2 castraveti murati
- cateva frunze de baby spanac
- ketchup
- Fierbe un ou si lasa-l sa se raceasca.
- Pune carnea, sosul Worcestershire si mustarul intr-un castron si framanta-le putin, pana se omogenizeaza.
- Formeaza 4 chiftele de aceeasi dimensiune (un pic mai mari decat chifla, pentru ca ele se vor micsora la gatit), aseaza-le pe o farfurie, acoper-o cu folie alimentara si bag-o in frigider.
- Taie ceapa rondele subtiri si pune-o intr-un castron, impreuna cu otetul. Amesteca-le putin cu degetele si lasa-le la marinat.
- Intr-un castron, faramiteaza galbenusul oului fiert cu o furculita si adauga galbenusul crud.
- Amesteca cu un mixer si incepe sa torni uleiul treptat (cate o lingura), in timp ce mixezi.
- Adauga in maioneza zeama de lamaie si sare si mai amesteca putin. La final, presara boia afumata si pune si usturoiul zdrobit. Amesteca bine si baga maioneza in frigider.
- Taie rosia si castravetii in felii subtiri. Spala spanacul.
- Prajeste bacon-ul intr-o tigaie, fara ulei.
- Incinge o tigaie (preferabil din fonta), pune foarte putin ulei si intinde-l pe toata suprafata.
- Pune sare si piper pe chiftelele de carne si aseaza-le in tigaie.
- Prajeste carnea in jur de 3 minute pe fiecare parte.
- Dupa ce ai intors chifteaua, in ultimul minut de prajire, adauga feliile de branza deasupra si lasa-le sa se topeasca. O sa ai parte de un gust mai bogat, care face burgerul muuuult mai savuros.
- Transfera chiftelele pe o farfurie.
- Taie chiflele in doua si prajeste-le usor in tigaie.
- Monteaza burgerul: pune carnea pe partea inferioara a chiflei si apoi aseaza treptat baconul, rosiile, castravetii, ceapa marinata si spanacul.
- Unge interiorul celeilalte jumatati de chifla cu ketchup si maioneza si aseaz-o ca un capac deasupra burgerului.
Leave a Reply