Zilele trecute, reprezentantii organizatiei Mondiale a Sanatatii din Romania au declarat ca o familie de 4 persoane poate manca 3 mese sanatoase pe zi cu aproximativ 20 de lei, conditia fiind “sa mai taiem din portiile obisnuite si sa mancam mai putina carne”. OMS a completat ca pentru 26 ron, se pot adauga si alte alimente cum ar fi pestele sau mai multe fructe. Articolul il puteti citi aici. Prietenii de la Tinerete fara batranete au vrut sa gasim impreuna cateva variante de meniuri care s-ar incadra in jurul acestor preturi, asa ca saptamana aceasta am fost la cumparaturi si apoi am si gatit un meniu.
Pe mine ma incanta foarte tare sa planuiesc meniuri cu diverse teme: sarbatori, aniversari, petreceri tematice si tot felul de alte ocazii. Insa limitari asa de drastice de buget n-am avut pana acum.
Am citit comentariile oamenilor care au citit acel articol si 99% dintre ele erau neincrezatoare (ca sa folosesc un cuvant bland 🙂 ).
Mi-am dat seama ca foarte multa lume nu isi da seama ca gatitul acasa este accesibil, uneori chiar foarte ieftin fata de variantele oferite de restaurante sau fast food-uri. Asta e unul dintra motivele pentru care eu m-am apucat de gatit acasa de la inceput.
Personal, platesc cam 200 ron pe cosul de alimente pentru o saptamana, pentru 2 persoane. Insa in aceasta suma intra fructe si legume care nu sunt locale (avocado, ananas, rodii, rosii cherry) sau branzeturi mai scumpe (feta, ricotta, halloumi). Sunt convinsa ca renuntand la astfel de produse as putea sa injumatatesc suma lejer. Si nici nu vreau sa ma gandesc ca la sfarsitul saptamanii tot arunc cateva resturi care s-au alterat.
Luand in calcul bugetul meu, am calculat ce inseamna acesti 19 ron la nivel de luna. Mi-au iesit undeva la 600 de ron.
Apoi, m-am gandit cam cate familii din Romania trebuie sa se intretina cu 1000-1500 de ron pe luna. Sigur, sunt si cazuri mult mai grave, dar n-am vrut sa ajung pana acolo.
Bun, deci avem 1000 – 1500 de ron pe luna din care trebuie sa scadem cheltuielile casei, transportul, costuri pentru educatie, medicamente sau igiena. Presupunem ca nu exista rate sau alte datorii lunare. Deodata parca 600 de ron nu mai par atat de multi, nu?
Tragand concluzia asta, mi-am dat seama ca trebuie sa existe niste solutii si pentru aceste familii si am inceput sa fac un plan.
N-am avut foarte mult timp la dispozitie sa caut cele mai bune preturi sau sa testez toate retetele din ce pusesem pe lista pentru meniuri, dar am incercat sa estimez gramajul fiecarei portii, sa identific anumite alimente mai ieftine si sa gasesc niste combinatii diversificate, cat mai sanatoase si echilibrate. Majoritatea sunt retete pe care eu le fac destul de des.
Recunosc, majoritatea produselor alese au fost cele cu pretul cel mai mic, insa asta e un compromis pe care trebuie sa il faci ca sa te incadrezi intr-un buget restrans. Insa atat timp cat produsele nu sunt semipreparate, nu contin aditivi si se comporta aproape la fel ca cele mai scumpe, cred ca se poate face fara probleme.
Cu siguranta, daca facem cumparaturile si in alte locuri decat la supermarket, daca luam alimente care sunt in sezon si daca mai avem si o sursa de produse de la rude de “la tara”, reusim sa ne incadram intr-un buget mic si sa mancam si sanatos.
Cateva sfaturi pe care le-as da, pentru incadrarea intr-un buget cat mai mic ar fi:
– cumparati produse locale. In ultima vreme apar din ce in ce mai multi producatori de legume, fructe, branzeturi sau carne pe care ii gasiti in piete, targuri, sau mai nou si online
– cumparati produse in sezon. Atat cele locale, cat si cele importate pot avea preturi foarte mici. De exemplu, in aceasta perioada, o bucata de broccoli maricica, costa 3 ron
– identificati cele mai accesibile locuri pentru cumparaturi. Daca aveti posibilitatea, identificati un supermarket/magazin local cu preturi bune in zona voastra, de unde sa cumparati alimente de bacanie (faina, orez, conserve, leguminoase) dar cumparati fructele si legumele din piete sau targuri. Gasiti un magazin naturist apropiat sau unul online, de unde sa puteti cumpara nuci, seminte si fructe uscate la preturi mici
– cumparati vrac. Preturile leguminoaselor, a nucilor sau semintelor e semnificativ mai scazut, daca le cumparati vrac
– aruncati-va un ochi la produsele congelate din supermarket. De cele mai multe ori, gasiti produse care au fost in sezon, congelate la vremea respectiva, la un pret foarte bun. Chiar si pestele sau fructele de mare au preturi mai scazute cand sunt congelate. Iar acest procedeu de conservare, este unul chiar ok, asa cum am ajuns si eu sa-mi dau seama 🙂
– inlocuiti produsele de tip paine sau conserve, cu produse facute in casa. Painea de casa ajunge sa fie mai ieftina, daca cumparati faina la saci de 5 kg si e simult mai gustoasa. In loc de salata de sfecla la borcan, fierbeti cateva bucati de sfecla si mixati-o cu niste hrean, ulei si otet, iar in loc de conserve de naut, cumparati naut uscat si fierbeti-l, ajunge sa coste de 3 ori mai putin.
– cautati produsele cu pretul cel mai mic. Multe supermarket-uri au produse din gama proprie, care de cele mai multe ori sunt de calitate, iar pretul este mult mai mic decat al celor de sub un brand cunoscut
– vanati promotiile. Stiu, e destul de banal, dar uneori uitam sa facem asta, sau credem ca suntem pacaliti. Dar verificati ce produse cumparati cel mai des si care e pretul lor standard, iar atunci cand vedeti ca apar la promotie, profitati si cumparati cantitati mai mari (daca produsele rezista). Si produsele perisabile apar de multe ori la promotie cu 1-2 zile inainte de a expira. Daca le gatiti in ziua in care le cumparati, nu e nicio problema.
In concluzie, legat de bugetul impus, am considerat ca ma pot incadra, insa dilema mea cea mai mare a fost legata de portii. Eu am gandit niste portii destul de mici, asa cum recomanda si OMS, insa stiu ca e discutabil si ca in functie de organismul fiecaruia, sau de nivelul de efort depus intr-o zi, oamenii au nevoie de cantitati diferite de mancare.
Ce mai cred, e ca pe langa aceste 3 mese, am putea adauga in aceste meniuri si doua gustari (un fruct, un iaurt, niste nuci sau seminte), undeva intre micul dejun si pranz si intre pranz si cina.
Cu ocazia acestui experiment am concluzionat si ca portiile pe care le mancam noi in mod curent, sunt prea mari. Am citit de multe ori sfatul “sa nu te ridici de la masa satul” si cred ca il respect mult prea rar. Dar observ ca atunci cand mananc mai putin, sunt mai vioaie si am mai multa energie. Cand mananc la un restaurant doua feluri de mancare, simt ca abia pot sa mai merg si mereu regret ca am mancat atat. Cred ca noi suntem obisnuiti sa mancam (cel putin) doua feluri de mancare la o masa, sau sa avem farfuriile pline, insa nu cred ca asta e o solutie pentru a ne satura sau a ne mentine sanatosi. Cred ca dintr-o masa cu 3 feluri, putem avea 2 mese si o gustare (o salata la pranz, o supa la cina si un desert ca si gustare) si vom fi la fel de bine hraniti, doar ca vom da mai mult timp stomacului sa digere mancarea.
Dar sa revenim la experimentul meniurilor ieftine.
Am reusit sa gasesc niste alimente accesibile ca pret, sa le combin cat mai sanatos si meniul zilnic sa fie echilibrat, insa nu am reusit sa testez indeaproape fiecare reteta, pentru ca timpul a fost foarte scurt. Am creat 4 meniuri din care am ales unul pe care l-am testat acasa.
Am avut la micul dejun un smoothie din:
3 banane (3 ron)
1 grapefruit mare (2 ron)
5 linguri de fulgi de ovaz (0.5 ron)
30 gr de seminte de in (0.5 ron)
Total = 6 ron
Pentru ca ovazul si inul fac sucul foarte dens, se mai poate adauga si apa. Din cantitatile astea au iesit 4 pahare de 200 de ml. Eu am baut un pahar dimineata si m-am saturat, insa mi s-a facut foame cam in 2 ore jumate, cand am simtit nevoia unei gustari si am mancat un pumn de alune.
Pentru pranz am pregatit niste chiftelute de mei cu legume si o salata de linte verde. Am avut nevoie de:
4 linguri de mei decorticat (0.3 ron)
Un dovlecel (1 ron)
2 morcovi (0.4 ron)
1 ceapa (0.2 ron)
Ulei floarea soarelui (0.1 ron)
1 ou (0.45 ron)
4 linguri de pesmet (0.1 ron)
¼ legatura patrunjel (0.25 ron)
300 gr linguri de linte verde (4 ron)
Total = 6.8 ron
Legumele (dovlecelul si un morcov, ambele rase si ceapa taiata) se calesc usor in ulei, iar meiul se fierbe cam 10 minute. Intr-un caston se bate oul si se adauga legumele, meiul, patrunjelul si sare. In acest timp, se fierbe lintea cu un morcov taiet rondele. Compozitia pentru chiftele se imparte in 8 bile, apoi se aplatizeaza si se coc la cuptor cam 15 minute.
Chiftelutele sunt delicioase. Am mancat la pranz 2 chiftelute cu cateva linguri de linte si m-am saturat.
La cina am ales niste pachetele de primavara cu hummus si legume proaspete, pentru care am avut nevoie de:
8 foi de orez (1.25 ron)
100 gr naut fiert (1 ron)
O lingura de iaurt (0.2 ron)
1 morcov (0.2 ron)
1/2 castravete (0.7 ron)
½ sfecla (0.2 ron)
50 gr sfecla rosie (0.075 ron)
2 ridichi (0.2 ron)
Ulei floarea soarelui (0.1 ron)
Un catel de usturoi (0.02 ron)
Zeama de lamaie (0.02 ron)
Total = 3.96 ron sau 7.92 ron pentru cate 2 portii
Nautul impreuna cu iaurtul, uleiul, sare si zeama de lamaie se mixeaza in blender. Foile de orez se inmoaie in apa fierbine si se intind pe un tocator. Se intinde o lingura de hummus pe foile de orez, apoi se aseaza bastonasele de legume si apoi foile se ruleaza.
Pachetelele sunt consistente si perfecte pentru cina. Se pot manca cate doua, insa eu am mancat unul si m-am saturat.
Asta e meniul de 20.7 ron pentru 4 persoane pe care eu chiar l-am testat. Dupa cum ziceam, dupa mic dejun am mai mancat niste alune, iar inainte de cina nu mai stiu exact ce am mancat, dar stiu ca am mai avut o gustare.
Restul retetelor pe care le-am mai gandit au fost:
Mic dejun
Omleta din 4 oua cu telemea, 4 felii de paine si castravete (6 ron)
Pate din ficat de pui (facut in casa), 8 felii de paine, ridichi (8 ron)
Iaurt cu fulgi de ovaz si banana (6.5 ron)
Friganele (french toaste) cu dulceata si fructe (5.5 ron)
Pranz
Mancare de ciuperci cu mamaliga (13 ron)
Paste cu sos de rosii si sardine din conserva (9 ron)
Macrou cu salata de radacinoase (morcovi, telina, pastarnac) (11 ron)
Chiftelute de pui cu legume (morcovi, sfecla, pastarnac) la cuptor (13 ron)
Cina
Supa crema de legume si crutoane ( 2.2 ron)
Sardine la gratar cu cartofi natur (11 ron)
Aripioare crocante cu salata de varza (6.6 ron sau 13 ron pt portii duble)
Aceste meniuri oscileaza intre 20 si 26 de ron, iar preturile au fost estimate in functie de preturile gasite intr-un supermarket (mai exact Carrefour, care nu mi se pare cel mai ieftin magazin, insa nu am avut timp sa caut alte variante).
Nu bag mana in foc ca preturile sunt 100% corecte, multe din ele fiind estimate de mine, impartind pretul/kg la gramajul necesar in reteta, insa ideea principala e ca exista alimente sanatoase accesibile si foarte gustoase.
Data viitoate cand mergeti al cumparaturi, incercati sa gasiti alimente care sa asigure 4 portii pentru 3 mese pe zi si vedeti ce s-ar incadra. O sa vedeti ca este greu, dar nu imposibil. Secretul este sa ganditi cateva meniuri si sa va pregatiti o lista orientativa dinainte, cautand preturile estimative pe internet (supermarket-urile au acum si variante de cumparaturi online, unde sunt toate preturile).
Eu am ajuns sa ma uit cu surprindere la o bucata de branza sau cateva felii de sunca ce costa undeva la 20 de ron, stiind ca o familie de 4 persoane ar putea manca de acei bani o zi intreaga.
E un exercitiu bun, incercati si voi :).
Bongioianu Genunea Alis says
Va multumesc pentru solutii si consider ca ati avea mare trafic pe pagina daca ati populariza retete si meniuri cat mai ieftine. O familie alcatuita din patru membri trebuie sa supravietuiasca cu 20 de milioane lei vechi.Eu am noroc cu parintii mei care sunt chibzuiti si care ma interetin, dar si cei chibzuiti trebuie sa tina seama de faptul ca nu toti reusim sa ne chivernisim bine averea. Unii dintre noi au niste tare care nu-i lasa sa fie economi si astfel se afunda in cheltuieli inutile si devin dependenti de conditii grele de viata.
Andreea says
Cu placere! Mi-as dori sa fac mai multe astfel de articole, dar nu pentru a fi populare, ci pentru ca sunt sigura ca ar ajuta multe persoane. Este, intr-adevar, o provocare sa ne incadram intr-un buget restrans si sa mancam, totusi, sanatos. Incerc in multe retete de pe blog, dar si in rutina mea de gatit, sa folosesc cat mai multe ingrediente locale, sa utilizez legume care poate nu mai arata perfect si sa limitez risipa.
Iulia says
Interesant. Meniul alcătuit de tine este preponderent vegetarian, ceea ce nu este rău. Ce am mai descoperit ar fi:
1. Supa de oase este un excelent tonic și poate fi realizată foarte ieftin chiar dacă adaugi carne în cantități reduse. Oase de vită, de porc, de curcan + puțină “carne de lucru” + multe legume colorate + 1 sticlă de borș. Poți hrăni o familie mare și este delicioasă. O supă extraordinară iese cu târtițe de curcan care se găsesc la piață și sunt foarte ieftine.
2. Kebab-ul este un preparat care a ajuns să coste o mică avere în oraș, dar dacă îl faci în casă poți avea surpriza că este chiar ieftin.
Pulpă tocată de berbecuț (este cea mai ieftină) cu mult ardei gras, condimente + orez simplu + legume proaspete și legume coapte pe grătar. Este o masă completă și ayran-ul preparat în casă nu este doar foarte bun, dar și foarte ieftin și spornic. Se poate mânca fără maioneză sau alte sosuri, carnea fiind grasă și legumele zemoase și dulci.
3. Pâine nedospită făcută în casă la tigaie. Este rapid de făcut, nu are timpi lungi de dospire, e foarte economică pentru că nu trebuie să folosești cuptorul și poate fi aromatizată cu puțin unt, usturoi, verdețuri sau alte condimente.
4. Friptură pentru sandvișuri – e mult mai gustos, sănătos și economic să folosești cotletul de porc preparat la cuptor în loc de salam, șuncă sau alte mezeluri din comerț. Mult mai hrănitor, se comportă foarte bine și poate fi completată cu felii de murături, legume proaspete sau muștar.
5. Pentru copii sunt excelente checurile făcute cu albușuri de ou. Sunt pufoase, conțin puțină grăsime vegetală, nu sunt foarte dulci și sunt cu mult mai sănătoase și spornice decât prăjiturelele din comerț de tip pandișpan. Eu fac 3-4 checuri în același timp, le las la răcorit și le feliez. Țin excelent în congelator și le folosesc fie pentru gustări dulci sau cine rapide alături de o cană de lapte cald. Tot la această categorie sunt și ruladele cu gem, pandișpanul simplu sau însiropat, clătitele.
6. Friptura de porc înăbușită la tigaie este o altă mâncare extraordinar de gustoasă care se face repede și costă puțin. Porkolt-ul unguresc poate fi mâncat ca atare cu puțină pâine sau poate fi servit alături de salate, piure, mămăligă, etc. Se poate face cu bucăți ieftine – spată, carne de lucru, etc. și cu aproximativ 25-30 de lei poți hrăni excelent o familie de 5-6 persoane.
7. Tăieței făcuți în casă – mult mai ieftini și gustoși decât cei cumpărați. Cu un ou și 100 gr. făină poți prepara tăițeii în mai puțin de 10 minute. Sunt buni în supe, în ciorbe, fierți în lapte.
8. Tot pentru copii, dar nu numai, sunt minunate plăcintele și prăjiturile cu mere. Sunt rapid de preparat, nu foarte dulci și foarte sănătoase dacă foile sunt făcute în casă.
9. Fructele de pădure cumpărate vrac din piață și congelate în pachete mici la congelator sunt foarte spornice pentru smoothie-uri, sosuri sau topping-uri. Cu aproximativ 25-27 de lei poți cumpăra 1 kg de zmeură în loc să plătești 12-15 lei pe 150 de grame din supermarket.
10. Mâncărurile “tradiționale” cu carne sunt și ele economice, spornice și gustoase: ostropel, mazăre, fasolică verde, pilaf. Nu sunt necesare cantități mari de carne sau bucăți scumpe, se prepară destul de repede și sunt hrănitoare.