• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Experimentul “meniuri de 20 de lei pentru intreaga familie”

22/03/2015 By Andreea 2 Comments

Zilele trecute, reprezentantii organizatiei Mondiale a Sanatatii din Romania au declarat ca o familie de 4 persoane poate manca 3 mese sanatoase pe zi cu aproximativ 20 de lei, conditia fiind “sa mai taiem din portiile obisnuite si sa mancam mai putina carne”. OMS a completat ca pentru 26 ron, se pot adauga si alte alimente cum ar fi pestele sau mai multe fructe. Articolul il puteti citi aici. Prietenii de la Tinerete fara batranete au vrut sa gasim impreuna cateva variante de meniuri care s-ar incadra in jurul acestor preturi, asa ca saptamana aceasta am fost la cumparaturi si apoi am si gatit un meniu.

Pe mine ma incanta foarte tare sa planuiesc meniuri cu diverse teme: sarbatori, aniversari, petreceri tematice si tot felul de alte ocazii. Insa limitari asa de drastice de buget n-am avut pana acum.

Am citit comentariile oamenilor care au citit acel articol si 99% dintre ele erau neincrezatoare (ca sa folosesc un cuvant bland 🙂 ).

Mi-am dat seama ca foarte multa lume nu isi da seama ca gatitul acasa este accesibil, uneori chiar foarte ieftin fata de variantele oferite de restaurante sau fast food-uri. Asta e unul dintra motivele pentru care eu m-am apucat de gatit acasa de la inceput.

Personal, platesc cam 200 ron pe cosul de alimente pentru o saptamana, pentru 2 persoane. Insa in aceasta suma intra fructe si legume care nu sunt locale (avocado, ananas, rodii, rosii cherry) sau branzeturi mai scumpe (feta, ricotta, halloumi). Sunt convinsa ca renuntand la astfel de produse as putea sa injumatatesc suma lejer. Si nici nu vreau sa ma gandesc ca la sfarsitul saptamanii tot arunc cateva resturi care s-au alterat.

Luand in calcul bugetul meu, am calculat ce inseamna acesti 19 ron la nivel de luna. Mi-au iesit undeva la 600 de ron.

Apoi, m-am gandit cam cate familii din Romania trebuie sa se intretina cu 1000-1500 de ron pe luna. Sigur, sunt si cazuri mult mai grave, dar n-am vrut sa ajung pana acolo.

Bun, deci avem 1000 – 1500 de ron pe luna din care trebuie sa scadem cheltuielile casei, transportul, costuri pentru educatie, medicamente sau igiena. Presupunem ca nu exista rate sau alte datorii lunare. Deodata parca 600 de ron nu mai par atat de multi, nu?

Tragand concluzia asta, mi-am dat seama ca trebuie sa existe niste solutii si pentru aceste familii si am inceput sa fac un plan.

N-am avut foarte mult timp la dispozitie sa caut cele mai bune preturi sau sa testez toate retetele din ce pusesem pe lista pentru meniuri, dar am incercat sa estimez gramajul fiecarei portii, sa identific anumite alimente mai ieftine si sa gasesc niste combinatii diversificate, cat mai sanatoase si echilibrate. Majoritatea sunt retete pe care eu le fac destul de des.

Recunosc, majoritatea produselor alese au fost cele cu pretul cel mai mic, insa asta e un compromis pe care trebuie sa il faci ca sa te incadrezi intr-un buget restrans. Insa atat timp cat produsele nu sunt semipreparate, nu contin aditivi si se comporta aproape la fel ca cele mai scumpe, cred ca se poate face fara probleme.

Cu siguranta, daca facem cumparaturile si in alte locuri decat la supermarket, daca luam alimente care sunt in sezon si daca mai avem si o sursa de produse de la rude de “la tara”, reusim sa ne incadram intr-un buget mic si sa mancam si sanatos.

Cateva sfaturi pe care le-as da, pentru incadrarea intr-un buget cat mai mic ar fi:

– cumparati produse locale. In ultima vreme apar din ce in ce mai multi producatori de legume, fructe, branzeturi sau carne pe care ii gasiti in piete, targuri, sau mai nou si online

– cumparati produse in sezon. Atat cele locale, cat si cele importate pot avea preturi foarte mici. De exemplu, in aceasta perioada, o bucata de broccoli maricica, costa 3 ron

– identificati cele mai accesibile locuri pentru cumparaturi. Daca aveti posibilitatea, identificati un supermarket/magazin local cu preturi bune in zona voastra, de unde sa cumparati alimente de bacanie (faina, orez, conserve, leguminoase) dar cumparati fructele si legumele din piete sau targuri. Gasiti un magazin naturist apropiat sau unul online, de unde sa puteti cumpara nuci, seminte si fructe uscate la preturi mici

– cumparati vrac. Preturile leguminoaselor, a nucilor sau semintelor e semnificativ mai scazut, daca le cumparati vrac

– aruncati-va un ochi la produsele congelate din supermarket. De cele mai multe ori, gasiti produse care au fost in sezon, congelate la vremea respectiva, la un pret foarte bun. Chiar si pestele sau fructele de mare au preturi mai scazute cand sunt congelate. Iar acest procedeu de conservare, este unul chiar ok, asa cum am ajuns si eu sa-mi dau seama 🙂

– inlocuiti produsele de tip paine sau conserve, cu produse facute in casa. Painea de casa ajunge sa fie mai ieftina, daca cumparati faina la saci de 5 kg si e simult mai gustoasa. In loc de salata de sfecla la borcan, fierbeti cateva bucati de sfecla si mixati-o cu niste hrean, ulei si otet, iar in loc de conserve de naut, cumparati naut uscat si fierbeti-l, ajunge sa coste de 3 ori mai putin.

– cautati produsele cu pretul cel mai mic. Multe supermarket-uri au produse din gama proprie, care de cele mai multe ori sunt de calitate, iar pretul este mult mai mic decat al celor de sub un brand cunoscut

– vanati promotiile. Stiu, e destul de banal, dar uneori uitam sa facem asta, sau credem ca suntem pacaliti. Dar verificati ce produse cumparati cel mai des si care e pretul lor standard, iar atunci cand vedeti ca apar la promotie, profitati si cumparati cantitati mai mari (daca produsele rezista). Si produsele perisabile apar de multe ori la promotie cu 1-2 zile inainte de a expira. Daca le gatiti in ziua in care le cumparati, nu e nicio problema.

In concluzie, legat de bugetul impus, am considerat ca ma pot incadra, insa dilema mea cea mai mare a fost legata de portii. Eu am gandit niste portii destul de mici, asa cum recomanda si OMS, insa stiu ca e discutabil si ca in functie de organismul fiecaruia, sau de nivelul de efort depus intr-o zi, oamenii au nevoie de cantitati diferite de mancare.

Ce mai cred, e ca pe langa aceste 3 mese, am putea adauga in aceste meniuri si doua gustari (un fruct, un iaurt, niste nuci sau seminte), undeva intre micul dejun si pranz si intre pranz si cina.

Cu ocazia acestui experiment am concluzionat si ca portiile pe care le mancam noi in mod curent, sunt prea mari. Am citit de multe ori sfatul “sa nu te ridici de la masa satul” si cred ca il respect mult prea rar. Dar observ ca atunci cand mananc mai putin, sunt mai vioaie si am mai multa energie. Cand mananc la un restaurant doua feluri de mancare, simt ca abia pot sa mai merg si mereu regret ca am mancat atat. Cred ca noi suntem obisnuiti sa mancam (cel putin) doua feluri de mancare la o masa, sau sa avem farfuriile pline, insa nu cred ca asta e o solutie pentru a ne satura sau a ne mentine sanatosi. Cred ca dintr-o masa cu 3 feluri, putem avea 2 mese si o gustare (o salata la pranz, o supa la cina si un desert ca si gustare) si vom fi la fel de bine hraniti, doar ca vom da mai mult timp stomacului sa digere mancarea.

Dar sa revenim la experimentul meniurilor ieftine.

Am reusit sa gasesc niste alimente accesibile ca pret, sa le combin cat mai sanatos si meniul zilnic sa fie echilibrat, insa nu am reusit sa testez indeaproape fiecare reteta, pentru ca timpul a fost foarte scurt. Am creat 4 meniuri din care am ales unul pe care l-am testat acasa.

Am avut la micul dejun un smoothie din:

3 banane (3 ron)
1 grapefruit mare (2 ron)
5 linguri de fulgi de ovaz (0.5 ron)
30 gr de seminte de in (0.5 ron)
Total = 6 ron

Pentru ca ovazul si inul fac sucul foarte dens, se mai poate adauga si apa. Din cantitatile astea au iesit 4 pahare de 200 de ml. Eu am baut un pahar dimineata si m-am saturat, insa mi s-a facut foame cam in 2 ore jumate, cand am simtit nevoia unei gustari si am mancat un pumn de alune.

Pentru pranz am pregatit niste chiftelute de mei cu legume si o salata de linte verde. Am avut nevoie de:

4 linguri de mei decorticat (0.3 ron)
Un dovlecel (1 ron)
2 morcovi (0.4 ron)
1 ceapa (0.2 ron)
Ulei floarea soarelui (0.1 ron)
1 ou (0.45 ron)
4 linguri de pesmet (0.1 ron)
¼ legatura patrunjel (0.25 ron)
300 gr linguri de linte verde (4 ron)
Total = 6.8 ron

Legumele (dovlecelul si un morcov, ambele rase si ceapa taiata) se calesc usor in ulei, iar meiul se fierbe cam 10 minute. Intr-un caston se bate oul si se adauga legumele, meiul, patrunjelul si sare. In acest timp, se fierbe lintea cu un morcov taiet rondele. Compozitia pentru chiftele se imparte in 8 bile, apoi se aplatizeaza si se coc la cuptor cam 15 minute.

Chiftelutele sunt delicioase. Am mancat la pranz 2 chiftelute cu cateva linguri de linte si m-am saturat.

La cina am ales niste pachetele de primavara cu hummus si legume proaspete, pentru care am avut nevoie de:

8 foi de orez (1.25 ron)
100 gr naut fiert (1 ron)
O lingura de iaurt (0.2 ron)
1 morcov (0.2 ron)
1/2 castravete (0.7 ron)
½ sfecla (0.2 ron)
50 gr sfecla rosie (0.075 ron)
2 ridichi (0.2 ron)
Ulei floarea soarelui (0.1 ron)
Un catel de usturoi (0.02 ron)
Zeama de lamaie (0.02 ron)

Total = 3.96 ron sau 7.92 ron pentru cate 2 portii

Nautul impreuna cu iaurtul, uleiul, sare si zeama de lamaie se mixeaza in blender. Foile de orez se inmoaie in apa fierbine si se intind pe un tocator. Se intinde o lingura de hummus pe foile de orez, apoi se aseaza bastonasele de legume si apoi foile se ruleaza.

Pachetelele sunt consistente si perfecte pentru cina. Se pot manca cate doua, insa eu am mancat unul si m-am saturat.

Asta e meniul de 20.7 ron pentru 4 persoane pe care eu chiar l-am testat. Dupa cum ziceam, dupa mic dejun am mai mancat niste alune, iar inainte de cina nu mai stiu exact ce am mancat, dar stiu ca am mai avut o gustare.

Restul retetelor pe care le-am mai gandit au fost:

Mic dejun

Omleta din 4 oua cu telemea, 4 felii de paine si castravete (6 ron)
Pate din ficat de pui (facut in casa), 8 felii de paine, ridichi (8 ron)
Iaurt cu fulgi de ovaz si banana (6.5 ron)
Friganele (french toaste) cu dulceata si fructe (5.5 ron)

Pranz

Mancare de ciuperci cu mamaliga (13 ron)
Paste cu sos de rosii si sardine din conserva (9 ron)
Macrou cu salata de radacinoase (morcovi, telina, pastarnac) (11 ron)
Chiftelute de pui cu legume (morcovi, sfecla, pastarnac) la cuptor (13 ron)

Cina

Supa crema de legume si crutoane ( 2.2 ron)
Sardine la gratar cu cartofi natur (11 ron)
Aripioare crocante cu salata de varza (6.6 ron sau 13 ron pt portii duble)

Aceste meniuri oscileaza intre 20 si 26 de ron, iar preturile au fost estimate in functie de preturile gasite intr-un supermarket (mai exact Carrefour, care nu mi se pare cel mai ieftin magazin, insa nu am avut timp sa caut alte variante).

Nu bag mana in foc ca preturile sunt 100% corecte, multe din ele fiind estimate de mine, impartind pretul/kg la gramajul necesar in reteta, insa ideea principala e ca exista alimente sanatoase accesibile si foarte gustoase.

Data viitoate cand mergeti al cumparaturi, incercati sa gasiti alimente care sa asigure 4 portii pentru 3 mese pe zi si vedeti ce s-ar incadra. O sa vedeti ca este greu, dar nu imposibil. Secretul este sa ganditi cateva meniuri si sa va pregatiti o lista orientativa dinainte, cautand preturile estimative pe internet (supermarket-urile au acum si variante de cumparaturi online, unde sunt toate preturile).
Eu am ajuns sa ma uit cu surprindere la o bucata de branza sau cateva felii de sunca ce costa undeva la 20 de ron, stiind ca o familie de 4 persoane ar putea manca de acei bani o zi intreaga.
E un exercitiu bun, incercati si voi :).

Save

Save

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Cum a fost la Bucharest Gourmet Festival si de ce ar trebui sa mergeti si voiCum a fost la Bucharest Gourmet Festival si de ce ar trebui sa mergeti si voi
  • Cu bazaarul in vacanta: Prin ClujCu bazaarul in vacanta: Prin Cluj
  • Despre Instant Pot, ce gatesc in el si de ce il iubescDespre Instant Pot, ce gatesc in el si de ce il iubesc
  • Despre lucrurile care ne fac viata mai usoara – cutia Cooku BauDespre lucrurile care ne fac viata mai usoara – cutia Cooku Bau

Filed Under: recomandari Tagged With: buget, meniuri, sanatatea in bucate

Previous Post: « Pancakes din banane si ou
Next Post: Chiftelute indoneziene de porumb »

Reader Interactions

Comments

  1. Bongioianu Genunea Alis says

    10/03/2017 at 2:52 pm

    Va multumesc pentru solutii si consider ca ati avea mare trafic pe pagina daca ati populariza retete si meniuri cat mai ieftine. O familie alcatuita din patru membri trebuie sa supravietuiasca cu 20 de milioane lei vechi.Eu am noroc cu parintii mei care sunt chibzuiti si care ma interetin, dar si cei chibzuiti trebuie sa tina seama de faptul ca nu toti reusim sa ne chivernisim bine averea. Unii dintre noi au niste tare care nu-i lasa sa fie economi si astfel se afunda in cheltuieli inutile si devin dependenti de conditii grele de viata.

    Reply
    • Andreea says

      13/03/2017 at 4:58 pm

      Cu placere! Mi-as dori sa fac mai multe astfel de articole, dar nu pentru a fi populare, ci pentru ca sunt sigura ca ar ajuta multe persoane. Este, intr-adevar, o provocare sa ne incadram intr-un buget restrans si sa mancam, totusi, sanatos. Incerc in multe retete de pe blog, dar si in rutina mea de gatit, sa folosesc cat mai multe ingrediente locale, sa utilizez legume care poate nu mai arata perfect si sa limitez risipa.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcu Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcut și o supă de găluște cu pui și un chec aperitiv și aproape am terminat de gătit pe ziua de azi. 
Diseară fac prăjitura cu smântână și nuci, iar mâine pregătesc friptura pentru masa de Crăciun.
Voi cum stați cu pregătirile?
Cozonacul l-am făcut după rețeta de cozonac cu aluat opărit de la @andreeachinesefood și a ieșit divin! Aluatul se rupe în fâșii (swipe pentru video), iar proporția de aluat/ umplutură e perfectă. Eu am înjumătățit cantitățile de ingrediente din reteta ei și mi-au ieșit doi cozonaci medii.
.
.
.
.
.
#cozonac #cozonaccunuca #christmasdessert #christmaseve #christmastime #homebaked #inmykitchen
Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de unt cu usturoi și vin alb.
Am încins în tigaie o lingură de unt și o lingură de ulei de măsline, am pus 4 căței de usturoi feliați subțire și i-am călit vreo 2 minute. Am adăugat cam 500 gr de creveți congelați, 100 ml de vin alb și sare. Am prăjit creveții cam 3 minute pe fiecare parte, până când s-au făcut roz și s-a pătruns carnea, apoi am oprit focul. Am adăugat în tigaie 200 gr de tagliatelle fierte, cam 50 ml de apă în care au fiert pastele, pătrunjel și am ras parmezan pe deasupra. Am amestecat bine totul și cina a fost gata în 20 de minute.
.
.
.
.
.
#shrimp #shrimppasta #quickdinner #inmykitchen #hereismyfood #garlicbuttershrimp #tablesituation #goodmoodfood #ourfoodstories
Am descoperit magia chifteluțelor odată cu div Am descoperit magia chifteluțelor odată cu diversificarea Petrei. Pentru că a fost cea mai ușoară modalitate de a-i oferi carne și în același timp și alte grupe alimentare, dar și pentru că le puteam congela și le aveam oricând la îndemână, am devenit cea mai mare fană chifteluțe, ba chiar am fost botezată #ZanaChifteluta 😄.
De atunci am experimentat tot felul de chifteluțe: din carne de pui, de curcan, de porc, vită sau somon. Dar și vegetariene, din cartofi sau dovlecei. Toate ne-au plăcut atât nouă cât și Petrei.
De data aceasta am pregătit niște chifteluțe de curcan cu morcovi, pentru care am tocat carnea în robotul HR7510 de la @philipsromania și apoi le-am prăjit, fără pic de ulei, în Airfryer-ul XXL, tot de la @philipsromania.

Până la finalul anului, beneficiați de un discount de 15% la orice produs de pe site-ul @philipsromania, în caz că doriți să profitați și să faceți cadouri practice pentru cei dragi.

Pentru chifteluțe am tocat în robot 700 gr de piept de curcan (cu lama în S). Apoi, cu accesoriul de ras al robotului, am ras un morcov. Am amestecat carnea tocata și morcovul ras cu un ou, o ceapă verde tocată, o lingură de pătrunjel tocat, un cățel de usturoi zdrobit și niște condimente uscate (oregano, rozmarin, bucuioc). Opțional, se poate adăuga și o lingură de ulei de măsline.
Am format chifteluțe cu palmele ușor umede. Le-am așezat în cuva Airfryer-ului și le-am prăjit 10 minute la 180 de grade.
Apoi am băgat în Airfryer și un cartof dulce tăiat cuburi, amestecat cu o linguriță de ulei de măsline și una de usturoi pudră și l-am prăjit și pe el 5 minute.
Am servit chifteluțele cu broccolini opărit 5 minute și apoi tras la tigaie cu puțin unt și cu bucăți de cartof dulce.

[AD]
#philipsromania #acasacuphilips #philipsairfryer #faraulei #airfryerrecipes #broccolini #sweetpotato
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Gustul Romei

Recomandari de vacanta – Thassos

Mai multe calatorii →

Deserturi

Desert de weekend

Bezea cu lime, cocos si zmeura

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Porridge cu zmeura, nuci si cocos

French toast cu sos de fructe de padure

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Chilli con carne

Tocana de pui cu mazare si piure gratinat

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·