In weekend mi s-a facut pofta de pastrav la cuptor. Pana acum l-am pregatit doar in acest fel si e de fiecare data la fel de bun.
De data asta am vrut sa folosesc proaspat achizitionatele condimente (mixul de piper colorat, piperul rosu boabe si cardamom-ul).
Igrediente
2 pastravi eviscerati (in jur de 400-500 gr fiecare)
3 linguri ulei de rapita (poate fi folosit si ulei de masline sau de floarea soarelui)
zeama de lamaie
sare
piper (alb, negru,verde si rosu) macinat
boabe de piper rosu
boabe de cardamom
feliisubtiri de lamaie
felii subtiri de rosie
300 gr broccoli proaspat
3 linguri de smantana grasa
o lingura de unt
un fir de ceapa verde
marar
Desi am cumparat pastrav eviscerat, l-am mai curatat de solzi, am inlaturat capul si l-am spalat bine. Cu ajutorul unui cutit am ras solzii in sensul opus al directiei lor.
Am pus cei doi pesti intr-un castron, cu uleiul, zeama de lamaie, sarea piperul macinat si boabe si cardamom-ul. Eu am cumparat cardamom in pastai si am desfacut cu mana vreo 7 pastai din care am scos doar bobitele.
Am masat bine pestele si l-am lasat la frigider cam 3 ore (nu e obligatoriu dar eu am vrut sa-l am pregatit din timp si sa se si marineze putin).
Apoi am indesat in fiecare pastrav cateva felii de lamaie si rosie si i-am impachetat in folie de aluminiu (am varsat peste ei uleiul ramas in castron). I-am pus intr-o tava si i-am bagat la cuptor timp de o ora la foc mediu.
Am curatat, spalat si desfacut broccoli-ul si l-am pus intr-o strecuratoare de aluminiu pe care am asezat-o peste o oala cu apa care fierbea. Adica l-am fiert la aburi cam 20 de minute pana cand s-a inmuiat (l-am gustat ca sa ma asigur ca e destul de patruns).
Pentru sos am pus untul intr-un ibric direct pe foc. Am amestecat in el pana s-a topit de tot si am turnat apoi si smantana. L-am mai fiert cam 3 minute amestecand in continuu. L-am pus apoi intr-un castron impreuna cu sare, piper, ceapa si mararul taiate marunt.
In final, am scos pastravul si l-am desfacut usor din folia de aluminiu (desi a mai ramas ceva pe partea pe care a stat in tava, dar n-a fost o problema :)), l-am pus intr-o farfurie alaturi de broccoli acoperit de sos si de un sfert de lamaie proaspata.
Condimentele au fost perfecte pentru peste, iar broccoli, o leguma ce poate fi considerata insipida de unii, a fost foarte bine pus in valoare de sos :).
A fost o cina foarte gustoasa si aromata :).
Timp: o ora si 20 de minute
Portii: 2
Costuri: 25 ron
Unde gasiti:
- pastrav eviscerat proaspat am luat din supermarket (Cora) dar se gaseste si in piete sau la pescarii
- pastai de cardamom si piper rosu am luat de la o taraba din Piata Matache (despre care am scris aici) dar evident ca pot fi inlocuite cu orice alte condimente (cat de cat potrivite pt peste :))
Culinar says
Mie mi s-a facut pofta uitandu-ma pe blogul tau la retete. Viziteaza-ma si pe mine, daca vrei.