• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Electrolux ma invita la cina regala – sufleu de creveti

23/04/2012 By Andreea 9 Comments

Sau cel putin, asa sper 🙂 . Imi doresc mult sa primesc invitatia oficiala de a participa la cina regala de la Palatul Elisabeta, alaturi de A.S.R. Principesa Margareta a Romaniei, insa momentan trebuie sa muncesc pentru asta :). De fapt, am muncit si acum va arat si voua ce a iesit.
Sa va povestesc… Mai intai trebuia sa imi aleg o reteta din noua alese din Cartea Regala de Bucate, scrisa de Principesa Margareta. Aveam de ales dintre trei aperitive, trei feluri principale si trei deserturi.
Le-am citit, le-am analizat si m-am gandit la ce mi-ar placea mie sa mananc la o masa festiva, sau chiar mai mult, regala.
M-am oprit la spuma de creveti cu avocado si ou. Delicata, cu ingrediente pe care le folosesc des si cu o prezentare deosebita. Insa, trebuia sa pregatesc reteta intr-un mod diferit, sa o recreez. Primul lucru care mi-a venit in minte a fost sa o coc. Pentru ca mi s-a parut varianta perfecta de a reinventa reteta. Aceleasi ingrediente, dar o tehnica de preparare diferita. Dar, putin speriata de idea unui sufleu, m-am gandit la o a doua varianta, si anume introducerea unui strat intermediar cu ingrediente diferite in spuma.
Am pornit la treaba, am pregatit ingredientele si am facut spuma exact ca in reteta regala, doar ca am inlocuit gelatina cu agar agar. Cu un strat de somon afumat si branza de capra deasupra. A fost buna, insa gustul de lamaie fiarta era prea puternic si acoperea restul aromelor. Iar spuma mea, inauntru, era destul de moale si usor grea, probabil din cauza ca nu se intarise destul, desi o tinusem la rece o noapte.
Poate vreti sa vedeti cum arata 🙂 :
 
sufleu-de-creveti-3

Buuun….intre timp aflasem ca aceste retete ar trebui pregatite la cina regala in doar doua ore, iar in reteta se specifica faptul ca trebuie sa stea la frigider timp de 4 ore. Panica! 🙂

Dar, am respirat adanc si mi-am zis “back to square one”. Adica, mi-am zis ca trebuie sa incerc idea initiala, de a coace sufleul.
Provocarea era destul de mare. Trebuia sa pastrez ingredientele initiale si totusi sa iasa bine si la cuptor.
Am inceput documentarea si am apelat la sfaturile lui Ramsay pentru sufleu. Si am inceput sa citesc. Si am ametit :). Muuulte explicatii, detalii si instructiuni exacte. Din ele, am ales ce mi-a convenit si m-am apucat de treaba :).

Ingrediente pentru 4-5 portii preparate in vase ramekin :

4 oua fierte tari, decojite si taiate marunt
150 grame creveti (eu am ales cozi de creveti proaspeti, congelate)
4 linguri de maioneza de casa (un galbenus crud, unul fiert, o lingurita de mustar, o lingura de zeama de lamaie)
o legatura de marar taiat marunt
o lingura de sos Worcestershire
un avocado mare, copt, curatat si taiat in bucati mici
300 grame smantana grasa
2 albusuri
sare
piper
zeama de la jumate de lamaie si zeama de la un lime si jumatate
coaja de la jumatate de lime (in loc de coaja de lamaie)

Am folosit in plus fata de reteta originala (pentru a transforma spuma in sufleu) :

80 de grame de unt la temperatura camerei
40 de grame de faina alba
6 linguri de lapte
o lingurita de nucsoara proaspat rasa
trei galbenusuri

Pentru garnitura am ales o salata simpla din salata verde creata, felii subtiri de rosii, ardei gras, cu ulei de masline si otet balsamic si cateva fasii de parmezan deasupra.
Reteta, desi pare simpla la prima vedere, e destul de complexa. Sunt multe lucruri de pregatit si a trebuit sa ma coordonez foarte bine.
Mai intai am pus ouale la fiert timp de 12 minute si am uns 4 vase ramekin mici (de sufleu) cu unt. Cuptorul se incinge la 180 grade.
Apoi  am pregatit crevetii. Am ales creveti proaspeti, deoarece mi se par mult mai gustosi decat cei prefierti. Si se curata foarte foarte usor. Dupa ce i-am dezghetat, cu un cutit mic, am inlaturat crusta de deasupra, firicelele de pe burta si intestinul de pe spate. I-am clatit si i-am lasat sa se marineze 10 minute in zeama de la un lime cu doua linguri de ulei de masline, sare si piper.

 
Intre timp, am lasat ouale la racit si am taiat avocado-ul in bucatele mici si l-am stropit cu zeama de lamaie, ca sa nu se oxideze. Am curatat ouale si le-am taiat si  pe ele marunt.
Am incins un gratar, fara sa pun ulei si am pus la prajit crevetii. Cam 3 minute pe fiecare parte, pana s-au facut roz. I-am gustat sa vad cand sunt gata si i-am scos pe o farfurie. Asta e modalitatea mea preferata de a-i pregati. Sunt absolut deliciosi! Aproape am riscat sa raman fara creveti pentru reteta, pentru ca nu ma mai puteam opri din mancat :).  

sufleu-de-creveti

 Dupa ce s-au racit putin, i-am taiat in bucati mai maricele (cam in 3-4 bucati pe fiecare).

sufleu-de-creveti-2

Apoi am trecut la procesul de transformare in sufleu. Adica, prepararea unei paste “beurre manié” (unt framantat) pentru legarea compozitiei.
Ramsay spunea sa folosesc 500 ml lapte, eu am folosit 300 de smantana . El zicea 6 galbenusuri, eu am pus trei. El: “raceste sosul complet  inainte sa-l folosesti”, eu: “hai ca n-am prea mult timp la dispozitie” si l-am lasat caldut.
Acum poate intelegeti de ce mi-au cam tremurat genunchii cand am bagat vasele la cuptor…:D.

Deci, pasta se prepara astfel:
Untul se amesteca cu faina pana se formeaza o pasta groasa. Smantana impreuna cu laptele se pun pe foc mic si se dau in clocot. Apoi se adauga cate o lingura din pasta de unt si se amesteca bine pana cand se obtine un sos gros. Eu i-am mai adaugat o lingurita de nucsoara rasa care merge perfect cu smantana. 

sufleu-de-creveti-4

Am lasat sosul la racit 5-10 minute, i-am adaugat galbenusurile si sosul Worcestershire si le-am amestecat bine si l-am lasat din nou la racit cam 5-10 minute.
Intre timp am pregatit maioneza. In prima faza am mixat un galbenus crud cu unul fiert (de la unul din ouale fierte) cu o lingurita de mustar. Apoi, incet, am inceput sa torn cate o lingura de ulei de masline si am mixat in continuare pana cand maioneza a “crescut” cat pentru 4 linguri si a devenit spumoasa. Procesul asta dureaza cam 7-10 minute.
Apoi am amestecat intr-un bol, crevetii, avocado, ouale, mararul, maioneza, sare si piper. Le-am adaugat si pasta de unt si smantana.

sufleu-de-creveti-5
Intr-un vas curatat foarte bine (cu o lingurita de zeama de lamaie pentru degresare) am pus albusurile si le-am batut bine. Nu exagerat, doar vreo 5 minute, pana cand nu se mai dezlipeau de castron.
Le-am adaugat in compozitie. Mai intai doar o treime din cantitate, pe care am amestecat-o bine cu toate ingredientele. Apoi si restul albusurilor au fost incorporate usor, cu o spatula de silicon. Am umplut vasele cu aceasta compozitie si le-am asezat intr-o tava pe care am bagat-o in cuptor la 180 de grade. Dupa 10 minute am scazut temperatura la 160 de grade si le-am mai copt cam 5 minute, pana cand s-au rumenit sufleurile.

sufleu-de-creveti-6

Le-am scos si le-am decorat cu putin parmezan, putina coaja de lime si cate un crevete intreg, pentru a-l putea savura mai bine.

sufleu-de-creveti-7

Langa vasul asezat pe o farfurie, am pus salata, rosiile si ardeiul taiate in felii subtiri si le-am stropit cu putin ulei de masline, sare si otet balsamic.
Sulfeurile mele au iesit tare dragute! Si desi n-au crescut ca sufleurile dulci (compozitia e mult mai densa), au avut o textura atat de fina si aerata. Avocado-ul si-a pastrat culoarea verde, iar  parmezanul si coaja de lime le-au dat o aroma deosebita. Iar alaturi de salata proaspata, a fost o combinatie delicioasa pe care abia astept sa o repet!

sufleu-de-creveti-8


Save

Articole asemanatoare:

  • Sandvisuri cu avocado si sardine la gratarSandvisuri cu avocado si sardine la gratar
  • Linguine cu cerneala de sepie cu sos de rosii cherry si crevetiLinguine cu cerneala de sepie cu sos de rosii cherry si creveti
  • Sufleu de broccoli cu branzaSufleu de broccoli cu branza
  • GuacamoleGuacamole

Filed Under: aperitive, news, peste & fructe de mare, retete Tagged With: avocado, concurs, creveti, sufleu

Previous Post: « Risotto cu midii in vin
Next Post: Spaghetti cu chiftelute de curcan »

Reader Interactions

Comments

  1. Dana says

    23/04/2012 at 5:49 pm

    Ai facut ceva fain! Masa arata impecabil.
    Succes!

    Reply
  2. Andreea says

    23/04/2012 at 5:50 pm

    Multumesc, Dana! Succes si tie! Tarta era si pe shortlistul meu :).

    Reply
  3. Mihai says

    23/04/2012 at 6:27 pm

    Mult succes, Andreea!

    Reply
  4. Andreea says

    23/04/2012 at 6:31 pm

    Multumesc, Mihai! Si tie!

    Reply
  5. Adina says

    24/04/2012 at 6:23 am

    Eu zic ca meriti sa gatesti la cina regala 🙂 Foarte apetisanta reteta si foarte frumoasa prezentarea!

    Reply
  6. matia says

    27/04/2012 at 4:49 pm

    succes Andreea!

    Reply
  7. Andreea says

    28/04/2012 at 6:38 pm

    Multumesc mult!

    Reply
  8. Anonymous says

    01/02/2013 at 2:55 pm

    buna! arata super sufleul si cred ca este delicios. insa am si o intrebare, vasele tale ramekin de cati cm sunt? mersi frumos!

    Reply
  9. Andreea says

    02/02/2013 at 10:15 pm

    buna! vasele mele ramekin sunt din Ikea si au 9 cm diametrul si 7 cm inaltime

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Azi se împlinesc 10 ani de Taste Bazaar ✨. Sun Azi se împlinesc 10 ani de Taste Bazaar ✨. 
Sunt curioasă dacă e cineva aici care mă urmărește de acum 10 ani pe blog 😋.

Îmi amintesc cum acum 10 ani stăteam cu @madagrecu la biroul din apartamentul nostru din Militari și făceam brainstorming pentru numele blogului. Îmi venise ideea să îl numesc "bazar culinar", dar numele era deja luat de alt blog, așa că am ales până la urmă "Taste Bazaar". La vremea aceea abia apăruseră blogurile culinare la noi în țară și le citeam fascinată fiecare articol. Mi-a plăcut tare mult ideea asta de a scrie rețete dar și povești despre mâncare și mai ales vibe-ul oamenilor și evenimentelor ce se organizau cu bloggeri de food. Prima dată când am fost invitată la un eveniment în calitate de "food blogger", aproape am leșinat de emoție. Au venit foarte multe momente memorabile: am câștigat un premiu pentru cel mai bun food & travel blogger după un an de când lansasem blogul, am câștigat două concursuri ce aveau ca premii excursii la evenimente culinare din Europa, am participat la multe întâlniri și festivaluri și am cunoscut oameni minunați, dintre care mulți mi-au devenit prieteni. 
Taste Bazaar înseamnă foarte mult pentru mine, mi-a adus multe bucurii, m-a ajutat să-mi dezvolt multe skill-uri, m-a provocat, mi-a dezvăluit calități pe care nu știam că le am și îmi oferă posibilitatea să fac ceea ce îmi place. 
Sunt recunoscătoare pentru tot ce mi-a adus acest blog, mai ales pentru comunitatea fantastică care s-a adunat în jurul acestei pagini de Instagram. Vă mulțumesc că sunteți aici, că mă încurajați și că îmi arătați în fiecare zi cât de mult înseamnă să apreciezi pe cineva și să îi transmiți asta. 

Am vrut să fac un tort dar nu am reușit azi, așa că vă las niște fudge cu marshmallows și nuci care să vă îndulcească (rețeta e pe blog). Sper ca în weekend să reușesc să fac și un tort, căci ar merita să sărbătorim cu tort o cifră așa rotundă.
.
.
.
.
.
#bloganniversary #foodblog #foodblogger #fudge #marshmallows #walnuts #nobakedessert #chocolate #chocolateoverload #sweettooth
Paste sau salată? Paste cu salată? Paste în sal Paste sau salată? Paste cu salată? Paste în salată? Salată de paste! Un fel de mâncare extrem de ușor de pregătit, dar cu un rezultat minunat: consistent, aromat, gustos.
M-am gândit să adun în același preparat cât mai multe ingrediente de la @bioup.ro și a ieșit această salată care m-a dus cu gândul la vară și la Italia.

Până duminică, 28 februarie, este activ codul de reducere Andreea15 ce oferă un discount de 15% la orice comandă de pe @bioup.ro.

Pentru 2 porții de salată de paste am folosit:

150 gr fusilli pasta Liguria
50 gr roșii uscate în ulei Bio Orto
un ardei kapia 
100 gr anghinare Bio Orto
o lingură de pesto de fistic Biobronte
2 linguri de ulei de măsline Bio Orto
o lingură de cremă de oțet balsamic Casanova
2 linguri de zeamă de lămâie 
30 gr parmezan
o linguriță de busuioc sau pătrunjel tocat

Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj, în apă cu sare.
Roșiile uscate și ardeiul kapia se taie în bucăți medii.
Se pregătește un dressing din uleiul de măsline, zeama de lămâie, crema de oțet balsamic, sare și piper.
Peste pastele fierte și scurse se adaugă pesto de fistic și se amestecă bine. Se adaugă roșiile, ardeiul și anghinarea. Se toarnă dressing-ul și e amestecă totul.
Pe deasupra se pune parmezanul tăiat fâșii și frunzele tocate de busuioc sau pătrunjel.
.
.
.
.
.
#pasta #pastasalad #sundriedtomatoes #artichoke #oliveoil #hereismyfood #quicklunch #inmykitchen
Desert rapid pentru cine nu are timp sau chef de c Desert rapid pentru cine nu are timp sau chef de chestii complicate: tiramisu la pahar.

Eu am avut niște pișcoturi ramase de la tura trecută de tiramisu dar erau prea puține ca să fac o tavă, așa că m-am gândit să pregătesc pahare individuale. N-am folosit nici ouă, dar am adăugat frișcă în cremă. Toată treaba a durat 20 de minute și apoi le-am ținut la rece vreo 3 ore. 

Am făcut cam 250 ml de cafea pe care am amestecat-o cu 2 linguri de lichior de cafea și am lăsat-o la răcit.
Am bătut 200 ml de smântână lichidă, apoi am pus în ea 50 gr de zahăr și 250 gr de mascarpone și o lingură de lichior de cafea. Am mixat până s-a omogenizat crema.
Am rupt pișcoturile (100 gr) în două și le-am înmuiat rapid în cafea. 
Apoi am așezat în pahare un strat de pișcoturi, unul de cremă, niște ciocolată rasă, iar pișcoturi, iar cremă, apoi am pudrat cacao și am mai ras niște ciocolată.
Am băgat paharele la rece vreo 3 ore.
.
.
.
.
.
#tiramisu #tiramisucup #easydessert #nobakedessert #ladyfingers #mascarpone #cocoa #chocolate #inmykitchen
Am făcut din nou focaccia cu maia și concluzia m Am făcut din nou focaccia cu maia și concluzia mea din seara asta a fost că merită să ții o maia chiar și numai pentru rețeta asta pentru că iese fantastic de bună. 
În seara asta am mâncat-o la cină cu niște mezeluri italienești, mozzarella, măsline, anghinare și o salată.
A doua concluzie a serii a fost că am putea mânca asta în fiecare zi 🙈.
Rețeta de focaccia este într-o postare anterioară din feed, doar că de data asta am înjumătățit cantitățile.
.
.
.
.
.
#foccacia #sourdough #sourdoughfocaccia #italiandinner #antipasti #simpledinner #inmykitchen #hereismyfood #comfortfood
Paste super cremoase cu zucchini și sos de roși Paste super cremoase cu zucchini și  sos de roșii cu mascarpone. Ăsta a fost prânzul nostru și aceasta e o rețetă pe care o iubesc pentru că aromele și texturile se îmbină perfect.

Rețeta este pe blog.
.
.
.
.
.
.
.
#pasta #creamypasta #zucchini #mascarpone #vegetarian #lunch #comfortfood #inmykitchen #hereismyfood
Nimic nu spune "te iubesc" ca niște scrambled egg Nimic nu spune "te iubesc" ca niște scrambled eggs în care amesteci până faci febră musculară, nu?😅 Le pui pe un pat de pâine cu maia și avocado, faci și o cafea și jumătate de oră mai târziu, ai cea mai frumoasă declarație de dragoste 🙈.
Voi cu ce mic dejun v-ați început ziua asta romantică?
.
.
.
.
.
#scrambledeggs #breakfast #eggsforbreakfast #avocado #avocadotoast #cherrytomatoes #morningcoffee #valentinesbreakfast
După ce am văzut cât interes a generat clafouti După ce am văzut cât interes a generat clafoutis-ul cu vișine, m-am hotărât să postez rețeta și pe blog. 
Așa că, găsiți link-ul în bio. Acum nu mai aveți niciun motiv să nu îl faceți 😋.
.
.
.
.
.
#clafoutis #sourcherry #quickdessert #inmykitchen #hereismyfood #homemadedessert #easybaking #makeitdelicious #goodmoodfood #shareyourtable
Erau vremuri în care mergeam săptămânal în or Erau vremuri în care mergeam săptămânal în oraș să descoperim noi restaurante sau să mâncăm în locurile noastre preferate. Îmi e tare dor de vremurile alea și îmi era dor să mai pozez și să postez și mâncare făcută de alții 😄.
După muuult timp în care nu am mai mers la restaurant, azi am ajuns în oraș și am mâncat la @anikafriedchicken, un loc despre care auzisem multe lucruri bune. Eu am ales spicy caramel chicken and waffle și a fost excelent, mi-a plăcut mult combinația de gusturi și texturi. 
Mi-ar plăcea să mai merg și în alte locuri noi și să descopăr mâncare bună. Aveți ceva recomandări?
.
.
.
.
.
#friedchicken #waffle #comfortfood #bucharestrestaurants #foodofbucharest #ig_bucharest
Mic dejun de duminică : pancakes cu ricotta, fruc Mic dejun de duminică : pancakes cu ricotta, fructe și sirop de arțar 🥞.
Se spune că odată ce faci pancakes cu ricotta, nu te mai întorci la altă rețetă 😋. 
Cine le-a mai încercat?
Dacă vreți să le testați, găsiți rețeta pe blog.
.
.
.
.
.
#pancakes # ricotta #ricottapancakes #breakfast #brunch #inmykitchen #hereismyfood #myopenkitchen #shareyourtable
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj

Gustul Romei

Mai multe calatorii →

Deserturi

Chocolate crinkles

Orez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiune

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Quesadilla cu avocado si ou

Unt de migdale

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tarta fara crusta cu fasole pastai si carnati

Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapte

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·