o lingură rasă de zahăr (opțional, dar ajută la o ușoară caramelizare, în care că doriți varianta dulce)
260 gr chefir
40 gr unt topit și răcit
50 gr de maia (puteți folosi un discard de maia inactiv sau un rest de maia activă (ajunsă la punctul maxim de fermentare), rămasă după o hrănire)
1 ou
1 gr sare (1/2 linguriță)
¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
Preparare
Eu am făcut rețeta in varianta cu fermentare a aluatului cu o seară înainte, dar se pot face și direct, doar lăsați aluatul să se odihnească 10-15 minute înainte de a coace wafele.
Cu o seară înainte, se amestecă într-un bol chefirul cu maiaua și untul topit și răcit.
Se adaugă făina și zahărul și se încorporează. Dacă aluatul e prea gros, se mai adaugă treptat 2-3 linguri de chefir până se obține o consistența de smântână groasă.
Se acoperă castronul cu o folie alimentară sau o cască de duș și se lasă la temperatura camerei timp de o oră, apoi se bagă la frigider peste noapte (aprox. 10-12 ore).
Aluatul se poate lăsa la dospit și la temperatura camerei (la maxim 20) grade până a doua zi dimineață. În varianta aceasta, wafele ies un pic mai acrișoare.
A doua zi se adaugă bicarbonatul și sarea în aluat.
Se bate oul într-un castronel apoi se încorporează ușor în aluat.
Se încinge aparatul de waffles și se prăjesc wafele in jur de 6-7 minute sau până când se rumenesc.
Se servesc cu unt, sirop de arțar, gem sau miere.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2025/05/waffles-cu-maia.html