Prăjitură Tosca
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 15
Ingrediente
Pentru cremă
  • 6 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr alb
  • 500 ml lapte
  • 50 gr amidon de porumb
  • o lingură de extract de vanilie
  • 180 gr unt la temperatura camerei
Pentru blat
  • 6 albușuri
  • 100 gr zahăr alb
  • 60 gr făină albă
  • o linguriță (3 gr) praf de copt
  • un praf de sare
  • 50 gr semințe de mac
  • 100 gr biscuiți de tip Petit Beurre (eu am folosit biscuiti cu unt Leibniz)
  • 100 ml smântână/frișcă lichidă UHT
  • 100 gr ciocolată neagră
Preparare
  1. Laptele se pune într-o cratiță și se aduce la punctul de fierbere (nu se lasă să fiarbă).
  2. Într-un castron se pun gălbenușurile, zahărul, amidonul, extractul de vanilie și un praf de sare și se mixează timp de 2 minute cu un mixer.
  3. Se toarnă treptat jumătate din cantitatea de lapte peste amestecul de gălbenușuri, mixând în continuu. Se toarnă lichidul în cratiță peste restul de lapte și se pune înapoi pe foc mic.
  4. Se fierbe aproximativ 5 minute, amestecând în continuu cu un tel, până când crema se încheagă și devine de consistența unei budinci.
  5. Se transferă într-un bol, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la răcit, până ajunge la temperatura camerei.
  6. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, căldură sus și jos.
  7. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul și se mixează până când se obține o bezea lucioasă și fermă.
  8. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și semințele de mac și se încorporează cu o spatulă, cu mișcări ușoare, de jos în sus.
  9. Aluatul se toarnă într-o tavă (de aprox. 20 x 30 cm) cu hârtie de copt și se coace 20 de minute la 180 de grade. Se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Apoi se întoarce pe un platou și se desprinde ușor hârtia de copt.
  10. Când crema s-a răcit, untul moale se mixează câteva minute până când devine ușor spumos și se încorporează treptat în cremă, mixând până se omogenizează.
  11. Crema se întinde peste blatul răcit, apoi se așază biscuiții peste cremă.
  12. Smântâna lichidă se pune într-o crăticioară și se aduce la punctul de fierbere (nu se lasă să fiarbă).
  13. Se oprește focul și se adaugă ciocolata tocată. Se lasă să se topească 2 minute, fără a amesteca, apoi se amestecă bine cu un tel, până când se omogenizează.
  14. Se toarnă ganache-ul peste biscuiți și se lasă prăjitura la răcit 4-5 ore (sau peste noapte) înainte de a se tăia.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2025/01/prajitura-tosca.html