½ linguriță cimbru uscat (sau câteva crenguțe de cimbru proaspăt)
2 linguri de pastă de tomate
800 gr - 1 kg de roșii tocate/ roșii în suc propriu/ roșii la borcan
½ linguriță zahăr (opțional)
100 ml de smântână lichidă (poate fi omisă pentru o supă de post)
sare
Preparare
Ceapa se taie solzișori, iar cățeii de usturoi se taie în felii subțiri.
Într-o oală pusă pe foc mediu, se pun uleiul și untul, iar peste ele se adaugă ceapa, usturoiul și cimbrul. Se călesc timp de 5-7 minute, până când ceapa devine lucioasă.
Se adaugă pasta de tomate, se amestecă bine și se mai călește totul timp de 5 minute, amestecând des. Dacă începe să se lipească de fundul oalei, se poate adaugă puțînă zeamă din roșiile tocate sau apă.
Se adaugă roșiile conservate, 500-600 ml de apă, zahărul (daca folosiți) și 2 lingurițe de sare și se lasă la fiert timp de 30-40 de minute. Dacă folosiți roșii întregi, le puteți zdrobi, pentru a fierbe mai ușor.
La final, se pasează supa cu un blender (dacă ați folosit crenguțe de cimbru, acestea se scot înainte de a pasa supa).
Se adaugă smântâna lichidă și se amestecă bine.
Opțional, se poate servi cu fâșii de parmezan deasupra.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2023/01/supa-crema-de-rosii.html