Banoffee pie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 8
Ingrediente
  • 200 gr biscuiți digestivi
  • 75 gr unt
  • 2 banane
  • o conservă de ~400 gr lapte condensat îndulcit (sau 400 gr dulce de leche)
  • 200 ml de smântână lichidă rece
  • o lingură de zahăr pudră
  • o bucată de ciocolată neagră pentru decor (opțional)
Preparare
  1. Daca nu folosești dulce de leche deja făcut, atunci începe prin a-l pregăti pe acesta cu câteva 4-5 ore înainte de a te apuca de tartă.
  2. Dezlipește eticheta de pe conserva de lapte condensat (curăță cât poți de bine toate reziduurile) și apoi pune conserva într-o oală adâncă. Pune apa în oală, astfel încât să acopere cutia cu cel puțîn 10 cm.
  3. Pune oala pe foc la intensitate medie, iar din momentul în care apa fierbe, dă focul la minimum și lasă oala pe foc încă 2 ore. În acest timp laptele condensat se vă transforma în dulce de leche (caramel de lapte). Daca în timpul fierberii scade nivelul apei , completează cu apa fierbinte, astfel încât consrerva să fie mereu acoperita de apa.
  4. La finalul timpului, mai lasă conserva în apa care a fiert cam 30 de minute, apoi scoate-o și las-o să se răcească complet.
  5. Mărunțește bine biscuiții într-un robot de bucătărie (până se transformă în firimituri mici).
  6. Topește untul și toarnă-l peste biscuiți, amestecă bine.
  7. Într-o tava rotundă cu diametrul de 24 cm (ideal, cu fundul detașabil) întinde un strat de folie alimentară (de plastic), pentru a scoate mai ușor crusta.
  8. Peste folie toarnă biscuiții, întinde-i și presează-i bine pe fundul și marginile tăvii. Bagă tava în frigider pentru 2-3 ore.
  9. Scoate crusta din tava, înlătură folia și asaz-o pe un platou/ suport de prăjituri.
  10. Feliază bananele și așază-le în interiorul crustei.
  11. Desfă conserva cu laptele condensat fiert, amestecă bine, toarnă caramelul peste banane și întinde-l bine pe toată suprafața crustei.
  12. Bate smântâna lichida (rece) până obții o frișcă lejera, adaugă zahărul pudră și mai mixează câteva secunde.
  13. Toarnă frișcă peste caramel și apoi decorează cu ciocolată rasă (poți folosi peeler-ul de legume pentru a rade ciocolata în forma de 'cârlionți'.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2022/08/banoffee-pie.html