Tort cu blat de cacao, cremă de mascarpone și mure
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 8
Ingrediente
  • 175 gr unt la temperatura camerei
  • 130 gr zahăr alb
  • 3 ouă la temperatura camerei
  • 50 gr pudră de cacao
  • 100 gr făină albă
  • un praf de sare
  • o linguriță de praf de copt
  • 3 linguri de lapte la temperatura camerei
  • 200 ml smântână lichidă (rece)
  • 500 gr mascarpone
  • 2 linguri de zahăr pudră (puteți pune mai mult dacă doriți, sau puteți înlocui cu miere după gust)
  • 300 gr mure
  • o lingură de zahăr tos
  • Optional, alte fructe de padure pentru decor
Preparare
  1. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos).
  2. Se pregătește o tavă rotundă de 20 cm, se unge cu unt și se presară cu făină.
  3. Se se cerne făina și cacaua într-un bol și se amestecă cu praful de copt și sarea.
  4. Untul se pune împreună cu cele 130 gr de zahăr într-un bol și se mixează timp de 5 minute.
  5. Peste unt și zahăr se adaugă un ou și se mixează un minut. Se adaugă o treime din amestecul de făină. Se adaugă al doilea ou, se omogenizează, se adaugă încă o treime din amestecul de făină, se amestecă, iar apoi se adaugă și al treilea ou și restul de făină. Totul se face în timp ce mixerul merge pe o treaptă medie.
  6. La final, se pun cele 3 linguri de lapte și se mai mixează până se omogenizează.
  7. Aluatul se toarnă în tavă și se bagă în cuptor pentru 25-30 de minute. Se testează dacă blatul e copt introducând o scobitoare până la fundul blatului. Dacă iese uscată, blatul e copt.
  8. Se lasă la răcit în tavă 15 minute, apoi se scoate din tavă și se lasă la răcit complet pe un grătar.
  9. Blatul se taie în 3 straturi.
  10. Se pun deoparte câteva mure pentru decor, iar restul se pun într-o oală mică împreună cu o lingură de zahăr. Se fierb 15 minute, apoi se lasă la răcit.
  11. Într-un mixer se pune smântâna rece și se mixează până se formează frișcă. Se adaugă zahărul pudră, apoi mascarpone și se omogenizează crema.
  12. Se pune deoparte o treime din cremă, ce se va folosi la decor, pe deasupra tortului.
  13. În restul de cremă se încorporează murele fierte (fără zeamă).
  14. Se pune pe un suport de tort primul strat de blat, se însiropează cu jumatate din zeama lasată de murele fierte, apoi se pune jumătate din crema amestecată cu mure. Se așază al doilea strat de blat, se insiropeaza și el și se unge cu restul de cremă cu mure.
  15. La final se așază ultima bucată de blat, iar deasupra se pune crema fără mure și se decorează cu fructele proaspete.
  16. Se ține la rece cel puțin 2-3 ore înainte de servire.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2022/08/tort-de-ciocolata-cu-mure.html