Paine fara framantare (cu drojdie)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 2
Ingrediente
  • 750 gr apa usor calduta
  • 7 gr drojdie uscata
  • 15 gr sare
  • 1 kg faina pentru paine (650, Manitoba)
Preparare
  1. Intr-un castron mare se pune apa calduta, drojdia si sarea, apoi se adauga faina.
  2. Se amesteca toate ingredientele cu furculita, pana cand se omogenizeaza si nu raman urme de faina uscata.
  3. Se acopera castronul cu un prosop textil sau cu o casca de dus si se lasa aluatul la dospit la temperatura camerei timp de 30 de minute - o ora (in functie de temperatura din camera - eu am lasat 30 de minute cand aveam 28 de grade in bucatarie si 45 de minute cand aveam aprox. 25 de grade).
  4. Castronul se baga in frigider pentru dospirea la rece. Se poate tine 2, 4, 8, 20 de ore, oricat timp aveti la dispozitie. Insa, cu cat timp dospiti aluatul mai mult in frigider, cu atat va avea un miez mai alveolat.
  5. Aluatul se transfera pe blatul infainat, se imparte in doua si se formeaza doua bile. Se acopera cu un prosop si se lasa 15 minute la odihnit.
  6. Se da forma finala aluatului si se transfera in bannetoane acoperite cu un prosop infainat si se mai lasa la temperatura camerei 40-60 de minute. Daca nu aveti banneton, puteti transfera aluatul intr-o tava de cozonac sau un castron (nu mult mai mare decat bucata de aluat) acoperite cu un prosop infainat. Alternativ, puteti lasa aluatul pe o bucata de hartie de copt, acoperit cu un prosop.
  7. Cu 30 de minute inainte de copt se incinge cuptorul la 230 de grade (caldura sus si jos). Puteti preincalzi in acelasi timp si o piatra de copt sau o oala de fonta cu capac. Daca nu aveti piatra sau oala, lasati tava cuptorului inauntru (in mijlocul cuptorului), in timp ce se incalzeste. Daca folositi piatra de copt sau tava, puneti in acelasi timp, spre baza cuptorului, o alta tava care sa se incinga odata cu cuptorul.
  8. Se transfera aluatul pe o bucata de hartie de copt, se cresteaza cu o lama de ras si se introduce in oala de fonta, pe piatra de copt sau in tava aflata in mijlocul cuptorului.
  9. Peste oala puneti capacul, iar daca coaceti pe piatra sau in tava, turnati in tava de la baza cuptorului cam 500 ml de apa fierbinte (ea va crea aburi si va ajuta la cresterea painii si la crearea unei cruste crocante) apoi se inchide repede usa cuptorului.
  10. Daca coaceti in oala, dupa 20 de minute, capacul se scoate si se mai coace fara capac inca 25 de minute (daca coaceti imediat dupa si a doua paine, lasati capacul in cuptor, eventual sprijinit de oala, astfel va ramane incins).
  11. Daca coaceti pe piatra sau in tava, dupa 20 de minute scoateti tava cu apa din cuptor (daca s-a evaporat toata, nu e necesar sa o scoateti) si apoi continuati sa coaceti inca 20-25 de minute, pana cand painea se rumeneste. Daca bateti cu degetul pe fundul painii, trebuie sa sune a gol.
  12. Painea se lasa la racit complet pe un gratar.
  13. Dupa ce se raceste, poate fi pastrata intr-un prosop de bucatarie de bumbac, apoi bagata intr-o punga de plastic, pe care nu o inchideti complet.
  14. Daca doriti, painea poate fi congelata (in punga de plastic cu zip). Se decongeleaza la temperatura camerei, lasata in punga.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2021/09/paine-fara-framantare-cu-drojdie.html