Somon salbatic la cuptor cu sos de unt si usturoi, cartofi noi copti si sparanghel
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 3
Ingrediente
  • un file de somon salbatic Sockeye (aprox. 500 gr)
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • o lingura de ulei de masline
  • sare
  • piper
Pentru sosul de unt si usturoi
  • 50 gr unt
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri de vin alb
  • o lingura de smantana lichida
  • o lingurita de patrunjel tocat
  • o lingurita de marar tocat
  • sare
  • piper
Pentru garnitura
  • 500 gr cartofi noi
  • 400 gr sparanghel
  • 2 linguri de unt
  • sare
  • piper
  • boia dulce
Preparare
  1. Cuptorul se preincalzeste la 200 de grade.
  2. Mai intai se pregatesc cartofii, caci ei au nevoie de cel mai mult timp. Se pun in apa fierbinte si se fierb timp de 10-15 minute, pana cand se pot intepa usor cu o furculita. Se scurg de apa si se pun intr-o tava.
  3. Se adauga o lingura de unt, sare, piper si boia si se amesteca bine.
  4. Se baga tava in cuptor pentru 20 de minute, pana cand cartofii se rumenesc.
  5. Pentru sos se pun intr-o craticioara untul, zeama de lamaie si usturoiul zdrobit. Se pune pe foc mic si se da in clocot.
  6. Se adauga vinul, smantana, apoi sare si piper, se aduc iar la punctul de fierbere, apoi se opreste focul.
  7. Se adauga mararul si patrunjelul tocat si se amesteca.
  8. Sparanghelul se opareste timp de 2 minute, apoi, inainte cu 5 minute de a fi gata somonul, se trage la tigaie cu o lingura de unt, cam 2 minute pe fiecare parte. Se condimenteaza cu sare si piper.
  9. Dupa ce se scot cartofii din cuptor, temperatura se scade la 190 de grade.
  10. Fileul de somon se scoate la temperatura camerei cu 10-15 minute inainte de a-l gati.
  11. Se absoarbe umezeala de pe el cu un prosop de hartie, apoi se unge cu un amestec de zeama de lamaie si ulei de masline.
  12. Se condimenteaza cu sare si piper.
  13. Se coace pentru 13-15 minute la 190 de grade. Poate parea putin timp, insa este suficient pentru acest tip de carne, mai ales daca fileul este subtire.
  14. Somonul se serveste cu sosul de unt si usturoi si cu garnitura de cartofi copti si sparanghel.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2021/05/somon-salbatic-la-cuptor-cu-sos-de-unt-si-usturoi-cartofi-noi-copti-si-sparanghel.html