Trebuie sa recunosc ca reteta de chec aperitiv mi s-a parut mereu invechita si plictisitoare. De cate ori era in meniu pe la vreo masa de sarbatoare, il evitam cu succes, pentru ca mi se parea ca pot alege ceva mult mai interesant. Nici prin cap nu-mi trecea sa il pregatesc eu vreodata. Cu toate astea, cu ocazia unei petreceri, unde fiecare invitat adusese cate ceva de mancare, am incercat si o felie de chec aperitiv adus de o prietena si am ridicat o spranceana. Era neasteptat de gustos. I-am cerut reteta si de atunci l-am facut de nenumarate ori. Intre timp am mai adaptat ingredientele si cantitatile, dar iese de fiecare data foarte bun.
De obicei pastrez checul la fridgider, pentru ca ne ajunge pentru cateva zile, dar ce-mi place foarte mult sa fac este sa incalzesc feliile in prajitorul de paine, lucru care topeste usor branza si face marginile crocante. E ca un sandvis cald, doar ca mult mai simplu si mai rapid de pregatit. Eu il iau la pachet, alaturi de o salata, il mananc la micul dejun, seara cand ajung acasa infometata si vreau sa mananc ceva rapid, sau il pregatesc pentru mese festive, cand am multi invitati si caut solutii de retete care sa se faca usor si sa fie suficiente portii pentru mai multe persoane.
Un alt lucru care imi place la reteta asta este ca pot folosi resturi de ingrediente pe care le am prin frigider: diverse tipuri de branza, ciuperci, dovlecei, rosii uscate sau chiar oua fierte. Checul aperitiv e foarte asemanator cu reteta de briose sarate, doar ca in el imi permit sa experimentez mai multe combinatii de ingrediente. In plus, feliile pot fi bagate in prajitor :).
- 6 oua
- 100 ml lapte
- 30 ml ulei de masline/ floarea soarelui
- 300 gr faina
- 1½ lingurita de praf de copt
- sare
- piper
- 150 gr cascaval afumat
- 50 gr telemea
- 50 gr masline fara samburi, feliate
- ½ ardei gras rosu
- 100 gr muschi de porc afumat
- Incalzeste cuptorul la 170 de grade si pregateste o tava de chec in care pui hartie de copt.
- Taie in bucati mici ardeiul gras si muschiul de porc. Rade cascavalul pe razatoarea mare si faramiteaza telemeaua.
- Amesteca faina cu praful de copt, sarea si piperul.
- Sparge ouale si separa albusurile de galbenusuri.
- Bate galbenusurile cu laptele si uleiul si amesteca-le 2 minute pana se omogenizeaza.
- Toarna lichidul peste faina si amesteca bine.
- Adauga in compozitie restul ingredientelor: cascavalul, telemeaua, maslinele, ardeiul si carnea.
- Bate albusurile spuma (nu foarte tare) si amesteca-l usor in compozitie.
- Toarna aluatul in tava si pune-o in cuptor pentru 50-60 de minute, pana cand checul se rumeneste si trece testul scobitorii.
Leave a Reply