Tarta cu morcovi caramelizati, ciuperci si alune de padure este una din acele retete pe care le-am vazut si am stiut din prima secunda ca trebuie sa le fac. Am dat peste ea pe site-ul Good Food acum cativa ani si mi-a placut foarte mult cum arata. Iar “morcovi caramelizati” suna intotdeauna promitator. Am pregatit-o de cateva ori pana acum si cred ca este o solutie buna pentru mesele festive, ca aperitiv vegetarian inedit. Noi am avut-o in meniul de Craciun, dar pentru ca ingredientele sunt accesibile, se poate pregati in orice moment al anului.
Procesul de preparare este destul de simplu daca folosit aluat foietaj cumparat. Daca vreti sa incercati sa il pregatiti acasa, am descris toti pasii in reteta de prajitura St. Honore. Desigur, dureaza mult, insa rezultatul e excelent. Eu de atunci n-am mai facut foietaj de casa, insa intr-o buna zi o sa il prepar din nou, caci este mult mai gustos decat din comert.
Tarta are consistenta perfecta imediat dupa ce este gatita si este foare buna calda, deci va recomand sa o coaceti cu putin timp inainte de servire. Mie mi-a mai ramas si pe a doua zi si am reincalzit-o. Nu a fost rea, insa aluatul s-a inmuiat si nu mai avea textura crocanta. Puteti pregati crema de branza cu ciuperci si morcovii dinainte, astfel incat in momentul in care vreti sa coaceti tarta, sa nu mai aveti multe de facut.
- 5 morcovi medii
- 4 linguri de ulei de masline
- 3 linguri de sirop de artar sau miere
- o foaie de aluat foietaj (20x30 cm)
- o ceapa mica
- 200 gr ciuperci champignon
- 30 gr de alune de padure prajite + doua linguri pentru decor
- 100 gr crema de branza
- sare
- piper
- patrunjel proaspat
- Incalzeste cuptorul la 200 de grade. Pregateste o tava cu hartie de copt.
- Pune o oala cu apa la fiert.
- Curata morcovii si taie-i pe lungime, in 4 bucati. Opareste-i in apa fiarta timp de 5 minute.
- Scoate morcovii, intinde-i pe tava, presara sare si piper si stropeste-i cu 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de sirop de artar. Pune morcovii la cuptor pentru 20 de minute. Dupa 10 minute, intoarce-i pe cealalta parte.
- Intinde aluatul intr-o tava cu hartie de copt. Traseaza-o o margine de 1 cm de jur imprejur, cu un cutit, avand grija sa nu il tai. Inteapa cu o furculita bucata de foietaj din interior si pune-l in cuptor pentru 12 minute, alaturi de morcovi.
- Scoate aluatul din cuptor si cu dosul unei linguri, apasa bucata din centru, astfel incat sa se adanceasca putin.
- Taie ceapa si ciupercile marunt.
- Caleste ceapa in 2 linguri de ulei de masline, pana se inmoaie. Adauga ciupercile si prajeste in continuare, pana cand se evapora toata apa. Lasa compozitia sa se raceasca.
- Pune o treime din ciuperci impreuna cu crema de branza, alunele, sare si piper intr-un robot de bucatarie si mixeaza-le pana obtii o pasta. Transfera pasta intr-un castron si amesteca in ea si restul de ciuperci.
- Intinde pasta de ciuperci in interiorul aluatului si aseaza morcovii deasupra. Intinde pe deasupra restul de sirop de artar si pune tarta inapoi in cuptor pentru 15 minute, pana cand marginile aluatului se rumenesc.
- Presara pe deasupra tartei alune de padure si frunze de patrunjel.
Oana says
Foarte buna si aspectuasa tarta. Sunt de acord ca e numai buna la ocazii, dar recomand si eu sa pregatiti crema si morcovii dinainte pentru astfet de situatii. Nu e complicat de facut tarta asta, dar dureaza totusi un pic si niste pre-prepping nu strica.
Eu am facut o mica modificare, pentru a ma bucura de versiunea vegana si astfel devine si o idee buna pentru perioada de post, pentru cei interesati. In loc de crema de branza am pus 100g tofu natur faramitat cu mana si am adaugat 2-3 linguri de apa in blender, pe langa restul ingredientelor si am fost foarte multumita de rezultat.
Andreea says
Oana, ce bine ca ai venit cu varianta vegana, multumesc! 😉
Andrada says
Intr-adevar, foarte buna tarta desi destul de solicitanta pregatirea ei din punctul meu de vedere. Mi-a placut in special pasta de ciuperci cu crema de branza si alune. Cu siguranta o voi integra pe viitor in lista cu aperitive.
Andreea says
Multumesc pentru feedback, Andrada! Da, nu e chiar cea mai usoara tarta, dar asta pentru ca are mai multe etape. Cred ca devine mult mai simplu daca pregatesc morcovii si pasta de ciuperci cu o zi inainte. Si da, acea pasta e delicioasa si asa simpla, de pus pe paine sau de mancat cu bastonase de legume.