Ieri dimineata am facut pancakes. Adica niste clatite mai dense, mai groase, mai pufoase si mai mici ca cele obisnuite. Am gasit mai multe retete, dar m-am oprit la cea a Laurei pentru ca mi s-a parut interesanta combinatia cu albus batut.
Am respectat cantitatile din reteta si am obtinut 15 clatite. Daca nu aveti musafiri sau daca nu le luati la un picnic, cum am facut eu, va recomand sa injumatatiti cantitatile :).
Ingrediente
4 oua (galbenusurile separate de albusuri)
500 gr lapte
400 gr faina
3 lingurite rase praf copt
o jumatate de lingurita bicarbonat de sodiu
6 linguri ulei (eu am folosit ulei de rapita)
un varf sare
5 linguri de zahar
1 pliculet de zahar vanilat
Am cernut faina intr-un castron mare si am pus peste ea praful de copt, bicarbonatul si zaharul.
Am batut albusurile spuma tare (cu mixerul), iar galbenusurile le-am mixat cu sarea pana cand s-au deschis putin la culoare (5 minute).
Am amestecat laptele cu uleiul si apoi le-am turnat peste galbenusuri. Am omogenizat lichidul si l-am turnat peste faina. Am amestecat bine si apoi am adaugat albusurile cu miscari lente si de jos in sus (pentru ca aluatul sa devina pufos si sa nu se lase albusurile).
Am incins o tigaie (nu cred ca e de teflon, o am de la Ikea) si apoi am incalzit in ea o lingurita de unt (ulterior, tigaia nu se va mai unge). Am sters bine cu un servetel tigaia (ca sa nu apara pete pe clatite) si am turnat cam jumatate de polonic pentru fiecare pancake. Nu e nevoie sa intindeti compozitia, doar sa o asezati intr-o forma cat se poate de rotunda, ea isi ea singura forma necesara.
Dupa aproximativ 30 sec- un minut (cand incep sa se sparga mici bule pe suprafata) am intors clatita si am mai lasat-o cam tot atat timp. Cred ca aceasta perioada depinde de tigaie si de foc, deci ridicati usor pancake-ul sa vedeti daca s-a rumenit sau daca a inceput sa se arda pe margini. Trebuie intors cand prinde o culoare aurie uniforma.
Pentru ca tigaia mea e foarte mica si incapea doar cate o clatita, am scos si o alta tigaie,ca sa lucrez in paralel :). Doar ca acea tigaie nu are suprafata neteda, e foarte zgariata. Cred ca din acest motiv, clatitele au prin o culoare neuniforma, s-au prajit prea tare pe unele portiuni, au ramase galbui pe altele, au stat mult mai mult la copt, in concluzie, n-a functionat varianta asta. Deci aveti grija ce fel de tigaie folositi.
Am mancat aceste pancakes la micul dejun cu dulceata de gutui, dulceata de trandafiri si miere.
Sunt perfecte pentru breakfast in bed sau pentru un picnic :). Acolo s-au mancat cu ricotta si capsuni :).
Timp: 45 min – o ora
Portii: 15
Costuri: 13 ron
Veronica says
Am urmat exact reteta si au iesit delicioase! Jumatate le-am facut cu stafide, ne-au placut si cu si fara!
Veronica